środa, 20 lutego 2019

ŁAZANKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ





Łazanki, tak jak i bigos, można przygotować na wiele sposobów. My najbardziej lubimy je ze smażonym mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Robię je w miesiącach zimowych, bo właśnie teraz jemy najwięcej zdrowej, kiszonej kapusty. Danie jest bardzo sycące, smaczne tuż po przygotowaniu, a jeszcze lepsze po odsmażeniu kolejnego dnia, więc nie ma się co martwić jeśli zrobimy zbyt dużą porcję. 


  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę cukru i pokruszone, suszone grzyby. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Po ugotowaniu odsączyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, aż zrobi się szklista i dodać rozdrobnione mięso mielone. Smażyć do lekkiego zrumienienia, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć razem jeszcze 5 – 10 minut.
Makaron łazanki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą. Podawać od razu lub po odsmażeniu.

10 komentarzy:

  1. Sama zawsze kombinuję z obiadami, a nigdy nie brałam się za bary z klasykami :) widzę, że niesłusznie bo te łazanki aż do mnie mówią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, wypróbowałam na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie zawsze robiłem z bialą kapustą ale z kiszona też swietne

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, przyda się na święta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka! Dziękuję za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Super łatwy przepis i do tego pewnie jeszcze smaczny :P

    OdpowiedzUsuń