piątek, 14 grudnia 2018

PIECZONE PIEROGI - CHOINKI DO BARSZCZU




Do czystego, wigilijnego barszczu polecam pieczone pierogi w kształcie choinek. W zmienionej, ciekawej formie, ale z tradycyjnym farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 listek laurowy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • kminek do posypania

Farsz: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc, aby zmiękły. Następnego dnia odsączamy je i bardzo drobno kroimy. Wodę z moczenia zachowujemy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kiszoną kapustę drobno siekamy, dodajemy liść laurowy, podsmażoną cebulkę, posiekane grzyby i pół szklanki wody, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 30 minut. Studzimy i ewentualnie odsączamy nadmiar płynu. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku majerankiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. 

Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę soli i jajko. Zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i foremką do ciastek wycinamy choinki. Na połowie wyciętych choinek wykładamy porcję farszu. Od góry układamy pozostałe choinki, dociskamy i dobrze sklejamy boki, dociskając je widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz