sobota, 28 stycznia 2017

DOMOWE ZAPIEKANKI NA BAGIETCE




Tradycyjne zapiekanki, na bagietce, z grubą warstwą pieczarkowego farszu i sera. Często kupujemy takie na mieście, w pośpiechu, kiedy nie ma czasu na porządny posiłek, ale warto je zrobić także w domu, dla całej rodziny. Chrupiące, soczyste i pełne smaku. Bardzo polecam!

  • 3 bagietki o dł. ok. 25 cm
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 150 g sera żółtego
  • olej
  • oregano
  • sól, pieprz
  • keczup
  • natka pietruszki

Pieczarki płuczemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu, aż odparuje cała woda. Dodajemy 2 łyżki oleju i podsmażamy. Przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę oraz białą część pora pokrojone w drobną kostkę. Podsmażamy do zezłocenia i przekładamy do pieczarek. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Farsz powinien być dość pikantny. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 2 – 3 łyżki tartego sera dodajemy do farszu pieczarkowego i mieszamy.
Bagietki kroimy wzdłuż na pół. Na każdą wykładamy warstwę farszu i posypujemy tartym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Podajemy polane keczupem i posypane natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz