środa, 13 lipca 2016

PIĘTROWY TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI




Tort czekoladowy z malinami na szczególne okazje. Piętrowy i efektowny, lecz jednocześnie bardzo łatwy w wykonaniu. Myślę że największą trudnością może być zgromadzenie trzech tortownic w różnych rozmiarach, a z resztą raczej każdy sobie poradzi. Blaty ciasta to klasyczny, lubiany przez nas murzynek, do tego gorzka czekolada w kremie i na wierzchu, no i soczyste maliny z własnego ogrodu. Pycha!!! Gorąco polecam na uroczystości w sezonie malinowym!

Ciasto:
  • 500 g margaryny
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek
Krem czekoladowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 g malin

Ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajmy do zimnej, czekoladowej masy. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Przygotowujemy 3 tortownice o średnicach 15 cm, 20 cm i 25 cm lub podobne. Na dnie każdej blaszki układamy krążek papieru do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto rozlewamy do blaszek, tak aby w każdej sięgało podobnej wysokości. Pieczemy razem lub kolejno w piekarniku rozgrzanym do 1800C ok. 35 – 45 min, do suchego patyczka.
Ciasto studzimy w formach, a następnie boki delikatnie oddzielamy małym nożykiem i wyjmujemy ciasto układając je górą do dołu. Ewentualnie zbyt wyrośnięte pagórki na środku ciasta delikatnie ścinamy.

Krem czekoladowy: Śmietanę przelewamy do rondelka i dodajemy połamane czekolady. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu aż czekolady całkowicie się rozpuszczą, tworząc gładki, aksamitny krem. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie schłodzony krem ubijamy mikserem, do uzyskania puszystego kremu. 

Wykonanie: Na paterze układamy największy blat ciasta, smarujemy kremem czekoladowym i dość gęsto wciskamy część malin. Na środku układamy drugi blat ciasta, smarujemy kremem czekoladowym i układamy maliny. Na wierzchu układamy trzeci, najmniejszy blat ciasta. Cały tort smarujemy pozostałym kremem czekoladowym.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i cienkimi strużkami polewamy tort z góry do dołu.
Na kolejnych piętrach tortu oraz na górze dekoracyjnie układamy pozostałe maliny.
Przed podaniem tort chłodzimy w lodówce.




1 komentarz: