czwartek, 3 października 2013

KARKÓWKA NA KISZONEJ KAPUŚCIE POD JABŁKAMI




Wyborne, rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni. Karkówka zapiekana na kapuście kiszonej pod kołderką z jabłek, których słodycz świetnie komponuje się z kwaśną kapustą, nadając mięsu ciekawego i oryginalnego smaku. Bardzo lubimy to danie! Sprawia wrażenie bardzo wykwintnego i pracochłonnego, a w rzeczywistości jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min, a reszta to już tylko oczekiwanie, kiedy całość piecze się w piekarniku. Świetnie pasuje do ziemniaków, ale jeśli coś zostanie, resztę można podać na kolację. Polecam!

  • 80 dag karkówki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag surowego boczku
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • słodka mielona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz

Boczek kroimy w cienkie plastry i z obu stron podsmażamy na gorącej patelni. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku obsmażamy karkówkę pokrojoną w 1-cm plastry. Odkładamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
W dalszym ciągu na tej samej patelni szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy. Wykładamy równą warstwą na boczku. Na kapustę wykładamy cebulę, a następnie plastry karkówki.
Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy w szerokie plastry. Na patelni po smażeniu cebuli roztapiamy 2 łyżki masła, wrzucamy jabłka i lekko podsmażamy z każdej strony. Wykładamy na mięso. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 1,5 godziny.





Przepis pochodzi z gazety „Przyślij przepis”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz