sobota, 11 lipca 2020

KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM NA BUDYNIU




Smak lata to owoce na kruchym cieście. Niezawodne, szybkie i proste, zawsze się udają. Kwaskowaty agrest na słodkim budyniu pod migdałową kruszonką to jedno z moich ulubionych lipcowych połączeń!

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 900 ml mleka
  • 9 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g agrestu
  • cukier puder do oprószenia

Z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. ¼ część ciasta odkładamy, dodajemy cukier waniliowy i płatki migdałowe. Mieszamy do uzyskania sypkiej kruszonki i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 22 x 36 cm lub podobnej wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C.
W tym czasie zagotowujemy 500 ml mleka, wlewamy budyń wymieszany z pozostałym mlekiem i cukrem. Mieszając gotujemy przez 2 minuty, do zgęstnienia. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
Oczyszczony i umyty agrest równomiernie rozsypujemy na budyniu. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką migdałową. Pieczemy 50 – 55 minut w 1800C. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię kruche ciasto z budyniem, a w szczególności z rabarbarem. Przerobiłam je też z jabłkami, truskawkami czy śliwkami, ale jakoś nigdy nie przyszedł mi do głowy agrest:) Chyba jeszcze na końcówkę agrestu się załapię i spróbuję ciasto w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń