środa, 4 marca 2020

WAFLE Z MASĄ SEROWO-GALARETKOWĄ




Wafle przekładane masą to łakocie, które nigdy nam się nie nudzą. Nie wymagają wiele zachodu, a zawsze się udają. Masę z dodatkiem galaretek można zrobić w dowolnym kolorze. Dla otrzymania ciemniejszej barwy dodaję naturalnych barwników, w tym przypadku jest to domowy syrop z aronii. 

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli
  • 250 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • opcjonalnie: łyżeczka syropu z aronii

Masło z cukrem przekładamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy serek i galaretki. Cały czas mieszając delikatnie podgrzewamy, do momentu, aż galaretka dobrze się rozpuści, nie dopuszczając przy tym do zagotowania! Dla wzmocnienia koloru można dodać w między czasie łyżeczkę syropu z aronii. Masę studzimy. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepła, ale zaczynająca gęstnieć, smarujemy nią kolejne warstwy wafli. Układamy jeden na drugim, owijamy folią spożywczą, aby masa nie wyciekała, od góry obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy. Przed podaniem wafle kroimy na prostokąty. 

2 komentarze: