Zdrowe i pyszne muffinki z płatkami owsianymi i rabarbarem.
Wilgotne i umiarkowanie słodkie, idealne na drugie śniadanie. Polecam!
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 1 duże jajko
- 250 g rabarbaru
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy
płatki owsiane i mieszamy.
W oddzielnym naczyniu łączymy jogurt, olej, miód i jajko. Roztrzepujemy
widelcem i wlewamy do suchych składników. Całość mieszamy tylko tyle, aby
składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy rabarbar i ponownie delikatnie
mieszamy.
Ciastem napełniamy foremki do muffinek, prawie do pełna.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do
1800C bez termoobiegu) przez 25 – 30 minut.
Nikt by się im nie oparł :) Ja bym nawet nie próbowała :)
OdpowiedzUsuń