Co roku przygotowuję mnóstwo słoiczków z buraczkami wg wypróbowanego
przepisu (tutaj). Aby je nieco urozmaicić tym razem zrobiłam też jedną porcję z
dodatkiem papryki. Przepis tylko nieznacznie zmieniłam, więc wiedziałam, że
również ta wersja posmakuje rodzinie. Aromatyczna, słodko-kwaśna sałatka będzie doskonałym dodatkiem do zimowych obiadów. Otrzymałam około 13 słoików o pojemności
500 ml. Gorąco polecam!
- 5 kg buraków
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 6 dużych cebul
- 6 ząbków czosnku
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu
- 15 listów laurowych
- 6 goździków
- 2 łyżki soli
Dzień pierwszy:
Buraki myjemy, zalewamy wodą, tak aby w całości je pokryła i
gotujemy do miękkości (buraki średniej wielkości gotowałam ok. 45 min). Odstawiamy
do przestudzenia.
Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Łączymy z
pozostałymi składnikami zalewy i zagotowujemy. Odstawiamy na ok. 12 godz.
Dzień drugi:
Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach
tarki.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
cienkie paseczki.
Zalewę odcedzamy. Cebulę, czosnek i przyprawy wyrzucamy, a do
czystej zalewy wrzucamy paprykę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 5 minut.
Zalewę z papryką wlewamy do buraków. Dobrze mieszamy i
przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy 15 - 20 minut.