środa, 29 stycznia 2020

SERNIK BANOFFEE Z BANANAMI I KAJMAKIEM




Banany i masa kajmakowa to składniki popularnej tarty banoffee. Takie połączenie świetnie sprawdza się też przy serniku, który dzięki temu nabiera elegancji i może stać się gwoździem programu każdej imprezy.  Zamiast zwykłego kajmaku użyłam czekoladowej masy krówkowej, którą bardzo lubię w wypiekach, ale dobra będzie też każda inna.

Spód:
  • 200 g maślanych herbatników
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g czekoladowej masy krówkowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 150 g czekoladowej masy krówkowej
  • 2 – 3 banany
  • sok z ½ cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka tartej czekolady

Spód: Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, kakao i cynamon. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, masę krówkową, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy. Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. 

Wykonanie: Przestudzony sernik wyjmujemy z tortownicy i przenosimy na paterę. Wierzch smarujemy masą krówkową. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy na masie krówkowej, plasterek przy plasterku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając łyżeczkę cukru pudru do smaku. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy dekoracyjnie na wierzch sernika. Posypujemy tarta czekoladą. Sernik przechowujemy w lodówce.

środa, 22 stycznia 2020

WAFLE KOKOSOWO-CZEKOLADOWE



Uwielbiamy domowe wafelki, a te o smaku kokosowo-czekoladowym to nasz zdecydowany faworyt. Do ich krojenia używam dużego, ostrego noża!

Masa czekoladowa:
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g mleka w proszku
 Masa kokosowa: 
  • 100 g masła 
  • ½ szklanki cukru 
  • 100 ml mleka 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 100 g mleka w proszku 
Dodatkowo: 
  • 4 arkusze kwadratowych wafli

Masa czekoladowa: Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok 2 – 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu.

Masa kokosowa: Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i wiórki kokosowe. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do połączenia się składników.

Wykonanie: Pierwszy wafel układamy na dużej desce do krojenia i smarujemy połową wciąż ciepłej masy kakaowej. Przykrywamy drugim waflem i rozsmarowujemy na nim ciepłą masę kokosową. Układamy trzeci wafel, smarujemy go pozostałą masą kakaową i dociskamy czwartym waflem. Od góry układamy drugą deskę do krojenia, obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki.

środa, 15 stycznia 2020

KAPUŚNIAK Z KASZĄ NA WĘDZONCE




Na mroźne dni polecam kapuśniak z kaszą na wędzonych żeberkach. W czasie zimowych miesięcy ta pyszna, gęsta zupa pojawia się na naszym stole kilkukrotnie, bo jest sycąca, rozgrzewająca, zdrowa i oczywiście niezwykle smaczna.

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 300 g wędzonych żeberek
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek

Wędzone żeberka zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wsypujemy do żeberek. Dodajemy kaszę, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok. 20 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle, dodajemy drobno posiekaną kapustę, zalewamy szklanką wody i gotujemy 20 min. Po tym czasie całość przekładamy do garnka z zupą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą cukru. Gotujemy jeszcze 15 minut. Żeberka wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości, drobno kroimy i wrzucamy do zupy (część lub całość, wg uznania). Przed podaniem można posypać natką pietruszki.

czwartek, 9 stycznia 2020

CHAŁWINEK Z WISIENKĄ - CIASTO IMPREZOWE




Ciasta z chałwą na każdej imprezie cieszą się dużą popularności, więc chętnie wymyślam ich nowe kombinacje. Krem chałwowy w połączeniu z wiśniami w galaretce to strzał w dziesiątkę. Warstwy przełożyłam dodatkowo biszkoptami nasączonymi ponczem z kawy i kompotu z wiśni, ale w opcji dla dorosłych kompot można zamienić na alkohol, który podkręci doznania smakowe. Ciasto dobrze się kroi zachowując formę i pięknie wygląda, więc sprawdzi się na każdej uroczystości.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
Masa chałwowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 300 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoik wiśni drylowanych w kompocie
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 30 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 30 g gorzkiej czekolady

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Masa chałwowa: Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietanę z chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze aksamitnej gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy i wciąż płynną wlewamy do masy chałwowej. 

Wykonanie: Wiśnie odsączamy z kompotu. Odmierzamy 250 ml kompotu, dodajemy 250 ml wody, zagotowujemy i zalewamy galaretkę. Mieszamy aż się rozpuści i studzimy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody. Studzimy i dodajemy 100 ml kompotu z wiśni (jeśli nie zostało, można pominąć lub zastąpić np. alkoholem). Niewielką ilością ponczu nasączamy biszkopt w blaszce. Wykładamy masę chałwową, a na niej układamy podłużne biszkopty delikatnie nasączone pozostałym ponczem z kawy i kompotu. We wgłębieniach między biszkoptami układamy wiśnie. Całość zalewamy zaczynającą tężeć galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego stężenia. 

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Wykładamy na stężałą galaretkę i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Posypujemy czekoladą i chałwą startymi na dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

sobota, 4 stycznia 2020

MAXI KING - CIASTO BEZ PIECZENIA




Rozkosznie słodkie ciasto z prażonymi orzeszkami w czekoladzie. Odrobinę pracochłonne i raczej nie tanie, ale za to bez pieczenia. Zrobiło już furorę na niejednej imprezie. Najlepsze jest kiedy herbatniki nieco zmiękną od kremu, więc najlepiej podawać je na drugi dzień od zrobienia. Polecam je zwłaszcza na szczególne okazje! 

  • 300 - 400 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 300 g mleka w proszku (niegranulowane)
Dodatkowo:
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i studzimy.
Miękkie masło miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej masy. Wciąż miksując dodajemy naprzemiennie po 1 łyżce mleka w proszku i łyżce przestudzonego mleka z cukrem, do wyczerpania składników. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie wykładamy masę krówkową z puszki. Jeśli jest zbyt twarda, można ją delikatnie podgrzać w mikrofali (po przełożeniu do szklanej miseczki). Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę herbatników i resztę masy mlecznej (jeśli stwardniała również można ją podgrzać). Całość przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, przesypujemy na suchą patelnię i prażymy przez 5 - 10 minut (można też kupić orzeszki już uprażone).
Czekolady siekamy w drobną kostkę. Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do gładkości. Wsypujemy uprażone orzeszki i mieszamy. Polewę z orzeszkami równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce.