Przygodę z blogowaniem rozpoczęłam dokładnie rok temu na
próbę, niepewna czy podołam, nie zniechęcę się i czy w ogóle ktoś będzie tu
zaglądał. A dziś już nawet nie pamiętam jak to było, kiedy bloga nie
prowadziłam;) Mimo, że moje gotowanie w dużej mierze dostosowane jest do gustów
domowników, wciąż szukam nowych inspiracji, smaków, pomysłów. Rozwijam się i
nabieram odwagi, a porażki jedynie motywują mnie do dalszych eksperymentów. Mam
nadzieję, że tego entuzjazmu wystarczy mi jeszcze na długo;).
Serdecznie dziękuję wszystkim tym, którzy zaglądają tu
regularnie lub tylko przypadkowo, zostawiają miłego komentarze, a czasami nawet
przygotowują coś z moich przepisów. Zawsze bardzo mnie to cieszy!
Pozdrawiam gorąco i zapraszam na bezalkoholowego szampana na
słodko, o smaku banana!!!
- 7 jajek
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 ¼ szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 4 dojrzałe banany
- sok z 1 cytryny
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 ml waniliowego serka homogenizowanego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 płaska łyżka żelatyny
- barwniki spożywcze
- 2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki
- sok z ½ cytryny
- 1 szklanka nektaru z bananów
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na sam koniec
wsypujemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia
się składników. Masę przekładamy do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 20 x
36 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy).
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok.
40 min.
Krem bananowy: Banany obieramy, rozdrabniamy i
miksujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Schłodzoną śmietanę kremówkę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i nadal ubijając dodajemy po łyżce masy bananowej.
Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody aby napęczniała, a następnie dolewamy
¼ szklanki wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i cienkim strumieniem
wlewamy do wciąż ubijanego kremu. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy ją wstawić
na około 30 minut do lodówki, kontrolując od czasu do czasu poziom zgęstnienia.
Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i wycinamy z
niego kształt butelki szampana*, a następnie przecinamy ją wzdłuż na pół. Na
paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go ½ szklanki nektaru
bananowego. Układamy plasterki bananów, skrapiamy je sokiem z cytryny i
smarujemy kremem bananowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy go ½
szklanki nektaru bananowego. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu
bananowego.
Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno z cukrem pudrem i nadal ubijając dodajemy po łyżce serka
homogenizowanego. Żelatynę mieszamy z 1 łyżką zimnej wody aby napęczniała, a następnie
dolewamy ¼ szklanki wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i cienkim
strumieniem wlewamy do wciąż ubijanego kremu. Krem dzielimy na tyle porcji ile
chcemy użyć kolorów do dekoracji tortu. Do każdej z porcji dodajemy odpowiedni
barwnik i dokładnie miksujemy.
Na górnej warstwie biszkoptu rysujemy wykałaczką kontury
butelki szampana i odpowiednio nanosimy kolorowy krem (kolory i kształty wg
uznania). Chłodzimy w lodówce.
* niewykorzystane części biszkoptu przetwarzamy oczywiście
na bajaderki.
Wystrzałowy był ..... polecam :)
OdpowiedzUsuńPozostaje zaśpiewać STO LAT i życzyć kolejnego roku pełnego kulinarnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuń