piątek, 4 kwietnia 2014

TORT SZAMPAN NA 1 URODZINY BLOGA!



Przygodę z blogowaniem rozpoczęłam dokładnie rok temu na próbę, niepewna czy podołam, nie zniechęcę się i czy w ogóle ktoś będzie tu zaglądał. A dziś już nawet nie pamiętam jak to było, kiedy bloga nie prowadziłam;) Mimo, że moje gotowanie w dużej mierze dostosowane jest do gustów domowników, wciąż szukam nowych inspiracji, smaków, pomysłów. Rozwijam się i nabieram odwagi, a porażki jedynie motywują mnie do dalszych eksperymentów. Mam nadzieję, że tego entuzjazmu wystarczy mi jeszcze na długo;).

Serdecznie dziękuję wszystkim tym, którzy zaglądają tu regularnie lub tylko przypadkowo, zostawiają miłego komentarze, a czasami nawet przygotowują coś z moich przepisów. Zawsze bardzo mnie to cieszy!

Pozdrawiam gorąco i zapraszam na bezalkoholowego szampana na słodko, o smaku banana!!!

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
Krem bananowy:
  • 4 dojrzałe banany
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Dekoracja:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 ml waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • barwniki spożywcze
Dodatkowo:
  • 2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka nektaru z bananów

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 20 x 36 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 40 min. 

Krem bananowy: Banany obieramy, rozdrabniamy i miksujemy z sokiem z cytryny na gładką masę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i nadal ubijając dodajemy po łyżce masy bananowej. Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody aby napęczniała, a następnie dolewamy ¼ szklanki wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i cienkim strumieniem wlewamy do wciąż ubijanego kremu. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy ją wstawić na około 30 minut do lodówki, kontrolując od czasu do czasu poziom zgęstnienia.

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i wycinamy z niego kształt butelki szampana*, a następnie przecinamy ją wzdłuż na pół. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy go ½ szklanki nektaru bananowego. Układamy plasterki bananów, skrapiamy je sokiem z cytryny i smarujemy kremem bananowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy go ½ szklanki nektaru bananowego. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu bananowego. 

Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i nadal ubijając dodajemy po łyżce serka homogenizowanego. Żelatynę mieszamy z 1 łyżką zimnej wody aby napęczniała, a następnie dolewamy ¼ szklanki wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i cienkim strumieniem wlewamy do wciąż ubijanego kremu. Krem dzielimy na tyle porcji ile chcemy użyć kolorów do dekoracji tortu. Do każdej z porcji dodajemy odpowiedni barwnik i dokładnie miksujemy.
Na górnej warstwie biszkoptu rysujemy wykałaczką kontury butelki szampana i odpowiednio nanosimy kolorowy krem (kolory i kształty wg uznania). Chłodzimy w lodówce.

* niewykorzystane części biszkoptu przetwarzamy oczywiście na bajaderki.


3 komentarze:

  1. Wystrzałowy był ..... polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozostaje zaśpiewać STO LAT i życzyć kolejnego roku pełnego kulinarnych pomysłów!

    OdpowiedzUsuń