czwartek, 3 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA RYBNA Z BROKUŁAMI




Smaczna, zdrowa i kolorowa zapiekanka z łososiem świetnie sprawdzi się na piątkowym obiedzie lub nawet na większej uroczystości. Polecam!

  • 500 g świeżego fileta z łososia
  • 500 g brokułów
  • 200 g ryżu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Brokuły dzielimy na różyczki, łodygi kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszając przygotowujemy złocistą zasmażkę. Energicznie mieszając wlewamy bulion i mleko. Zagotowujemy, dodajemy musztardę, cukier, sól i pierz do smaku oraz pietruszkę i koperek. Mieszamy.
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wym. 20 x 30 cm wykładamy kolejno ryż, łososia, brokuły i pomidory. Całość zalewamy sosem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C.


Źródło:Przepis wypatrzony w gazecie przez moją siostrę, ale jest również na stronie Przyślij przepis.

1 komentarz: