Smaczna, zdrowa i kolorowa zapiekanka z łososiem świetnie
sprawdzi się na piątkowym obiedzie lub nawet na większej uroczystości. Polecam!
- 500 g świeżego fileta z łososia
- 500 g brokułów
- 200 g ryżu
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 pomidory
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta cukru
- sok z cytryny
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Brokuły dzielimy na różyczki, łodygi kroimy w kostkę i
gotujemy w osolonej wodzie.
Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i
oprószamy solą i pieprzem.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszając przygotowujemy
złocistą zasmażkę. Energicznie mieszając wlewamy bulion i mleko. Zagotowujemy,
dodajemy musztardę, cukier, sól i pierz do smaku oraz pietruszkę i koperek.
Mieszamy.
Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wym. 20 x 30
cm wykładamy kolejno ryż, łososia, brokuły i pomidory. Całość zalewamy sosem i
pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
Źródło:Przepis wypatrzony w gazecie przez moją siostrę, ale jest również na stronie Przyślij przepis.
Wlasnie robie zobaczymy jak wyjdzie:)
OdpowiedzUsuń