Po raz pierwszy tą pyszną zapiekankę jadłam kilka lat temu u
koleżanki (pozdrawiam Cię Aniu, bo wiem że zaglądasz;)). Potem według ogólnych
wskazówek spróbowałam ją odtworzyć w domu i tak oto weszła na stałe do naszego
menu. Smakuje każdemu, kto jej spróbuje i zawsze są prośby o dokładkę. Rewelacyjnie
pyszna, szybko i łatwo się ją przygotowuje, a jeśli użyjemy makaronu kokardki,
to również ładnie się prezentuje. Smakuje nawet osobom, które za serem pleśniowym
w czystej postaci nie przepadają. Polecam!
- 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 g)
- 1 opakowanie makaronu kokardki (400 g)
- 1 opakowanie sera pleśniowego, np. gorgonzola, lazur (200 g)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 10 dag twardego, żółtego sera
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dante, wg przepisu na
opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem
i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Na patelnię po smażeniu mięsa
wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy i dodajemy drobno posiekany
czosnek. Podsmażamy razem przez 2 minuty i dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy
około 5 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w
kostkę ser gorgonzola, a następnie wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Mieszamy
do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.
Makaron mieszamy z podsmażonym kurczakiem i sosem
szpinakowym. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Wierzch posypujemy serem startym na tarce.
Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1900C.
To jest Przepyszne ..... a jak ładnie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zapiekanka. Na pewno jeszcze powtórzę ten przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super!!! Zrobiłam dzisiaj drugi raz. Strasznie się napociłem żeby go znaleźć 😊 ja dodaje tylko gotowego szli aku z lisla. Mniam, polecam!
OdpowiedzUsuńSmaczna ale kolyrczna bardzo 🫣😃
OdpowiedzUsuń