Jak przemycić intensywnego w smaku, a bogatego w wartości
odżywcze selera naciowego tak, aby rodzina z chęcią go zjadła? Najlepiej w
pysznej sałatce! Lekka, chrupiąca, dość delikatna w smaku i bardzo smaczna. Moją
wersję przygotowałam z myślą o dzieciach, ale jeśli chcecie jej smak nieco
zaostrzyć wystarczy dodać drobno pokrojoną białą część pora, szczypiorek lub
trochę cebuli dymki. Polecam na wiosenne śniadanie!
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 5 jajek na twardo
- 20 dag wędliny szynkowej
- 4-5 krążków ananasa z puszki
- ½ puszki kukurydzy
- ½ szklanki ryżu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Selera, jajka, wędlinę i ananasa kroimy w kostkę. Łączymy z
ryżem i odsączoną kukurydzą. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiając do
smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 min do lodówki, aby smaki się
przegryzły. Smacznego!
O! Lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńprosta ale napewno pyszna
OdpowiedzUsuń