wtorek, 1 kwietnia 2014

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM




Jak przemycić intensywnego w smaku, a bogatego w wartości odżywcze selera naciowego tak, aby rodzina z chęcią go zjadła? Najlepiej w pysznej sałatce! Lekka, chrupiąca, dość delikatna w smaku i bardzo smaczna. Moją wersję przygotowałam z myślą o dzieciach, ale jeśli chcecie jej smak nieco zaostrzyć wystarczy dodać drobno pokrojoną białą część pora, szczypiorek lub trochę cebuli dymki. Polecam na wiosenne śniadanie!

  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 5 jajek na twardo
  • 20 dag wędliny szynkowej
  • 4-5 krążków ananasa z puszki
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Selera, jajka, wędlinę i ananasa kroimy w kostkę. Łączymy z ryżem i odsączoną kukurydzą. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 min do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

2 komentarze: