Kruche ciasto z budyniem smakuje dobrze z wszystkimi letnimi owocami. Tym razem u mnie z czerwoną porzeczką. Samo ciasto, z uwagi na kwaskowate owoce, nie jest zbyt słodkie, więc dosładzamy je sobie wg upodobań mniej lub bardziej obficie oprószając cukrem pudrem. Idąc na skróty można użyć budyniu z torebki, choć wiadomo, że domowy zawsze najlepszy. Z sześciu białek pozostałych po upieczeniu ciasta smażę puszyste omlety na śniadanie następnego dnia;)
Ciasto:- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 150 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier puder do oprószenia
Z mąki, szczypty soli, masła, cukru, żółtek, wody i proszku do pieczenia zagniatamy kruche, ale zwarte ciasto. Ćwierć porcji ciasta owijamy foliowym woreczkiem i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 30 minut do lodówki, a następnie podpiekamy przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1650C (lub bez termoobiegu w 1850C).
W tym czasie zagotowujemy 400 ml mleka. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
Odszypułkowane i umyte porzeczki mieszamy z mąką ziemniaczaną, kaszą manną oraz cukrem pudrem i równomiernie rozsypujemy na budyniu. Na wierzch ciasta ścieramy porcję ciasta z zamrażarki. Pieczemy 50 – 55 minut z termoobiegiem w 1650C (lub bez termoobiegu w 1850C). Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz