poniedziałek, 18 lipca 2022

CIASTO KOKOSOWA WISIENKA

 


 

Kokosowa wisienka to letnia wariacja w typie pleśniaka. Trzy warstwy kruchego ciasta przełożyłam soczystymi wiśniami i kokosową bezą. Sezon na wiśnie w pełni, więc koniecznie wypróbujcie to połączenie. Polecam!

Kruche ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Warstwa wiśniowa:

  • 500 g wiśni
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2 łyżek śmietany, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym. 22 x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem z formą wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany, wyrobić i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do lodówki.

Warstwa wiśniowa: Wiśnie umyć i wypestkować. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.

Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Wyjąć, posypać równomiernie kaszą manną i wyłożyć wiśnie. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone ciemne ciasto i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 50 minut w tej samej temperaturze. Po przestudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: