Kokosowa wisienka to letnia wariacja w typie pleśniaka. Trzy warstwy kruchego ciasta przełożyłam soczystymi wiśniami i kokosową bezą. Sezon na wiśnie w pełni, więc koniecznie wypróbujcie to połączenie. Polecam!
Kruche ciasto:- 3,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 200 g masła lub margaryny
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Warstwa wiśniowa:
- 500 g wiśni
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 2 łyżki kaszy manny
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2 łyżek śmietany, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym. 22 x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem z formą wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany, wyrobić i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do lodówki.
Warstwa wiśniowa: Wiśnie umyć i wypestkować. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.
Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Wyjąć, posypać równomiernie kaszą manną i wyłożyć wiśnie. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone ciemne ciasto i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 50 minut w tej samej temperaturze. Po przestudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuń