sobota, 24 października 2020

CIASTO Z GRUSZKĄ I ORZECHOWĄ BEZĄ

 

 

Mój jesienny ogród chętnie dzieli się swoimi skarbami. Do tego pysznego ciasta użyłam więc soczystych gruszek i orzechów laskowych. Wyszło pysznie i aromatycznie. Polecam!

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 2 kg gruszek
  • 1 łyżka kaszy manny

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy. Ćwierć porcji ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 22 x 26 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a na koniec mielone orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy.

Wykonanie: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Podpieczony spód ciasta posypujemy kaszą manną, wykładamy kruszki, a na koniec orzechową bezę. Wierzch wyrównujemy i posypujemy schłodzoną porcją ciasta startego na dużych oczkach tarki. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

2 komentarze: