Do październikowej kawki polecam szybkie ciasto w jesiennym klimacie. Z czekoladą, jabłkami i bakaliami jest niezwykle bogate w smaku, pulchne, a jednocześnie delikatnie wilgotne i chrupiące. Wszystkim nam bardzo smakowało i ledwo wystarczyło na dwa leniwe, weekendowe dni.
Składniki na formę 24x24 cm:
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 średnie jabłka
- 200 g mieszanki bakaliowej studenckiej
Polewa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Szklankę mieszanki bakaliowej (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, itp.) siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy jogurt, a następnie olej. W dwóch porcjach wsypujemy suche, przesiane składniki miksując na najniższych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy bakalie i jabłka. Mieszamy przy pomocy łyżki i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy.
Czekoladę drobno kroimy i zalewamy mocno podgrzaną śmietanką. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Wylewamy na ciasto i posypujemy resztą mieszanki bakaliowej.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńmniam pychota piekę podobny ale ten jest godny uwagi - pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńJak dla mnie zapachniało świętami
OdpowiedzUsuń