Wafle przekładane masą to łakocie, które nigdy nam się nie nudzą. Nie
wymagają wiele zachodu, a zawsze się udają. Masę z dodatkiem galaretek można
zrobić w dowolnym kolorze. Dla otrzymania ciemniejszej barwy dodaję naturalnych
barwników, w tym przypadku jest to domowy syrop z aronii.
- 1 opakowanie kwadratowych wafli
- 250 g masła
- ½ szklanki cukru
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 galaretki truskawkowe
- opcjonalnie: łyżeczka syropu z aronii
Masło z cukrem przekładamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i
podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy serek i galaretki. Cały czas mieszając
delikatnie podgrzewamy, do momentu, aż galaretka dobrze się rozpuści, nie
dopuszczając przy tym do zagotowania! Dla wzmocnienia koloru można dodać w
między czasie łyżeczkę syropu z aronii. Masę studzimy. Kiedy będzie jeszcze
lekko ciepła, ale zaczynająca gęstnieć, smarujemy nią kolejne warstwy wafli.
Układamy jeden na drugim, owijamy folią spożywczą, aby masa nie wyciekała, od
góry obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
masy. Przed podaniem wafle kroimy na prostokąty.
Robiłam z galaretką cytrynową - pychota!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne
OdpowiedzUsuń