Pyszna, sycąca zupa na chłodniejsze dni. Dzięki fasoli z puszki przygotujemy ją ekspresowo.
- 1 puszka fasoli białej konserwowej 400 g
- 2 litry bulionu
- 150 g kiełbasy śląskiej
- 100 g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i
kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. W tym czasie
kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek i cebulę w kostkę. Na patelni
rozgrzewamy olej, podsmażamy boczek, a po chwili dodajemy cebulę i kiełbasę.
Smażymy na rumiano. Dodajemy do rosołu z warzywami razem z odsączoną fasolą.
Gotujemy razem 5 minut. Przyprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz