środa, 19 lutego 2020

CHURROS




Churros to hiszpański smakołyk w postaci długich, żebrowanych paluchów z ciasta parzonego. Smak podbija dodatek cynamonu, a najlepsze są maczane w sosie czekoladowym lub nutelli. Kupujemy je zwykle na zlotach foodtrucków i jemy ciepłe, wprost z papierowej torebki. W czasie karnawału, a w szczególności na Tłusty Czwartek robię ich domową wersję, wcale mocno nie odbiegającą od oryginału. Ciasto jest puszyste i delikatne w środku, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. 

Składniki na ok. 30 szt.:
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Sos czekoladowy:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki cynamonu

W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Energicznie mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem. Zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy 2 – 3 minuty do momentu, aż masa zacznie robić się szklista i będzie odstawać od brzegów garnka. Studzimy.
Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową wbijamy do niej jajka i miksujemy. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i bardzo gęste.
Ciasto przekładamy do bardzo mocnego rękawa cukierniczego (sprawdza się silikonowy) z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 1750C i wprost do niego wyciskamy paluchy o długości 12 - 15 cm. Smażymy do uzyskania złocistego brązu, przewracając w między czasie na druga stronę.
Wyjmujemy, odsączamy na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy: Czekoladę drobno siekamy i wsypujemy do salaterki. Śmietanę kremówkę z cynamonem podgrzewamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.

1 komentarz: