Zapiekana, biała kiełbasa to danie dość kaloryczne i sycące,
do przygotowania od czasu do czasu. Podaję ją na obiad z dodatkiem ziemniaków
lub na niezbyt późną kolację z pieczywem. Sos musztardowy z cebulą i porem
dodaje jej charakteru i aromatu.
- 500 – 600 g białej kiełbasy
- 2 duże cebula
- 1 por, biała część
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody
- 200 ml śmietanki do sosów
- majeranek
- sól, pieprz
Cebulę i pora kroimy w cienkie paseczki. Na patelni
rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy cebulę i pora, podsmażamy aż
zrobią się szkliste i delikatnie złociste. Oprószamy mąką i mieszając przez
chwilę podsmażamy. Wlewamy wodę i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy musztardę
i śmietankę. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem.
Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Białą kiełbasę delikatnie nacinamy i układamy na sosie.
Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia,
do momentu aż kiełbasa zacznie się ładnie rumienić.
Śmietana 30 czy 18 ?
OdpowiedzUsuń18%
OdpowiedzUsuń