Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są wspaniałym
dodatkiem do wigilijnego barszczu. Cienkie, wypieczone i lekko chrupiące ciasto
dobrze komponuje się z intensywnym w smaku farszem. Dobrze smakują zarówno na
ciepło, jak i zimno. Polecam!
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- szczypta soli
- 300 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 listek laurowy
- szczypta cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- 1 jajko do posmarowania
- kminek do posypania
Farsz: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc, aby
zmiękły. Następnego dnia odsączamy je i bardzo drobno kroimy. Wodę z moczenia
zachowujemy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną
kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kiszoną kapustę drobno siekamy, dodajemy
liść laurowy, podsmażoną cebulkę, posiekane grzyby i pół szklanki wody, w
której się moczyły. Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 30 minut. Studzimy i
ewentualnie odsączamy nadmiar płynu. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do
smaku majerankiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem.
Ciasto: Przesianą mąkę
siekamy z masłem. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę
soli i jajko. Zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3
mm i wycinamy kółka. Nakładamy po łyżce farszu, składamy na pół i dobrze
sklejamy krawędzie, dociskając je widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do
2000C, do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno.
Fajny kompromis pomiędzy uszkami i pasztecikiem :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie pierogi. Zawsze to trochę coś innego ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze by się przydało umieć lepić takie piękne pierogi ;)
OdpowiedzUsuń