poniedziałek, 2 grudnia 2019

CIASTO PIERNIKOWE Z MUSEM JABŁKOWYM




Ciasto pachnące świętami, z orzeźwiającą masą jabłkową i orzechami jest pulchne, a jednocześnie lekko wilgotne od jabłek. Możemy się nim cieszyć przez kilka kolejnych dni, bo długo pozostaje świeże. Polecam!

Ciasto:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
Polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Ciasto: Mąkę przesiewamy z kakao oraz sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy i odstawiamy.
Orzechy drobno siekamy, a jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Orzechy łączymy z jabłkiem, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, do podwojenia objętości. Cały czas ubijając cienką strużką wlewamy olej. Dodajemy suche składniki, w dwóch porcjach, mieszając tylko tyle, aby połączyły się z masą jajeczną, a na koniec orzechy z jabłkiem. Delikatnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy, wyjmujemy z tortownicy i kroimy mniej więcej na połowę. 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do momentu, aż zaczną się rozgotowywać. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby się rozpuściła. Lekko studzimy i wylewamy na pierwszy blat ciasta ułożony na dnie tortownicy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej.

Polewa czekoladowa: Czekoladę drobno siekamy, zalewamy mocno podgrzaną śmietanką i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania, np. połówkami orzechów, płatkami migdałowymi lub cukrową posypką.

4 komentarze: