Ciasto pachnące świętami, z orzeźwiającą masą jabłkową i
orzechami jest pulchne, a jednocześnie lekko wilgotne od jabłek. Możemy się nim
cieszyć przez kilka kolejnych dni, bo długo pozostaje świeże. Polecam!
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 100 ml oleju
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Ciasto: Mąkę przesiewamy z kakao oraz sodą i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy i
odstawiamy.
Orzechy drobno siekamy, a jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Orzechy łączymy z jabłkiem, dodajemy
łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, do podwojenia
objętości. Cały czas ubijając cienką strużką wlewamy olej. Dodajemy suche
składniki, w dwóch porcjach, mieszając tylko tyle, aby połączyły się z masą
jajeczną, a na koniec orzechy z jabłkiem. Delikatnie mieszamy i przelewamy do
natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 45 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Studzimy, wyjmujemy z tortownicy i kroimy mniej więcej na połowę.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka z grubym
dnem, wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do momentu, aż zaczną się rozgotowywać.
Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby się
rozpuściła. Lekko studzimy i wylewamy na pierwszy blat ciasta ułożony na dnie
tortownicy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki do stężenia
masy jabłkowej.
Polewa czekoladowa: Czekoladę drobno siekamy,
zalewamy mocno podgrzaną śmietanką i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie
mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy wg
uznania, np. połówkami orzechów, płatkami migdałowymi lub cukrową posypką.
Przepis w sam raz na święta ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi jak ciasto świąteczne idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńPiernik to najlepsza rzecz na świecie <3
OdpowiedzUsuń