Kulebiak z rybą i warzywami to doskonały pomysł na wykwintne
danie wigilijne. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, można go
więc przygotować już dzień wcześniej, gdyż wymaga nieco więcej pracy. Sporym ułatwieniem
jest natomiast użycie gotowego ciasta francuskiego. A zamiast dorsza można
oczywiście użyć dowolnej białej ryby. Polecam!
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 filety z dorsza
- 2 marchewki
- 1 duży por
- 1 cebula
- sok z ½ cytryny
- 5 dag masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- czarnuszka i sezam
- sól i pieprz
Filety z dorsza pozbawiamy ości, skrapiamy sokiem z cytryny
i oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania
pozostałych składników.
Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w
drobną kostkę, a białą część pora w cienkie paseczki. Na patelni roztapiamy
masło, wrzucamy cebulę i pora. Podsmażamy aż zrobią się szkliste. Dodajemy
marchewkę, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy śmietankę i dusimy na małym
ogniu ok. 10 – 15 minut, aż śmietanka odparuje, a warzywa zmiękną. Przyprawiamy
do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku wykładamy połowę
farszu z warzyw, formując podłużny pas. Na wierzchu układamy filety z dorsza,
tak aby zachodziły na siebie i przykrywamy pozostałymi warzywami. Boki ciasta
nacinamy ukośnie w paski o szerokości ok. 2 cm i zakładamy je naprzemiennie nad
farszem. Brzegi ciasta podwijamy pod spód. Całość smarujemy żółtkiem
roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy ok. 40
minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu aż wierzch ciasta
ładnie się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Wygląda przepysznie. Nigdy się u mnie nie robiło kulebiaków, ale chyba czas najwyższy, żeby to zmienić :)
OdpowiedzUsuńw przyszłym tygodniu będę działać z kulebiakiem, ale tradycyjnym, z kapustą i grzybami. Choć Twój, grzybowy, też mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńTylko że akurat grzybów to w nim nie ma ;)
UsuńProszę o informacje dotycząca wagi 3 filetów z dorsza?
OdpowiedzUsuńJeden filet z dorsza waży ok 80-100 gram. Więc do tego dania potrzebujemy ok 250 - 300 gram ryby.
UsuńDziękuję za odpowiedź i ciekawy przepis. Kulebiak na pewno pojawi się na moim świątecznym stole.
Usuń