Na świąteczne spotkania w rodzinnym gronie polecam prosty
tort czekoladowy z nutą cynamonu.
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
- 200 ml mocnej kawy
- czekoladowe ozdoby
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a
następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao,
proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy
szpatułki, aby nie utracić puszystości. Masę przelewamy do tortownicy o
średnicy 22 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków niczym nie
smarujemy. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Krem czekoladowy: Czekoladę gorzką i mleczną siekamy
w drobną kostkę. Śmietankę z cynamonem zagotowujemy i gorącą zalewamy
czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do gładkości. Studzimy i
wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną
masę miksujemy na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut, aż nabierze
puszystości.
Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki (boki
oddzielamy ostrym nożem) i kroimy na 3 blaty. Pierwszy z nich układamy na
paterze, nasączamy kawą i smarujemy połową dżemu. Wykładamy 1/3 kremu
czekoladowego, wyrównujemy, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy kawą i
smarujemy resztą dżemu. Wykładamy połowę pozostałego kremu, wyrównujemy i
dociskamy ostatnim blatem biszkoptu. Nasączamy go resztą kawy. Wierzch i boki
smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy wg uznania, np. czekoladowymi
choinkami. Tort przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz