Mięsa z królika nie jadamy zbyt często, ale
chyba czas to zmienić, bo jest niezwykle smaczne i delikatne. Jest zaliczane do
mięs chudych, więc jest lekkostrawne i dość bogate w składniki odżywcze. Gotową
do obróbki tuszkę królika można dziś bez problemu kupić w większych
supermarketach. Nam najbardziej smakuje w sosie śmietanowym, duszony z
warzywami. Tak przygotowany jest mięciutki i aromatyczny. Polecam!
- 1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
- 1 duży por
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz biały lub czarny
- pieprz ziołowy
- tymianek
- sól
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Mięso z królika umyć, osuszyć, pokroić na
mniejsze porcje i obsmażyć na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Przełożyć do
szerokiego garnka, zalać dwoma szklankami wody, dodać ziele angielskie i liść
laurowy, i dusić na niedużym ogniu ok 30 minut.
W tym czasie obrać warzywa: marchewkę pokroić w
talarki, cebulę w piórka, a białą część pora w cienkie paski. Na patelni po
smażeniu mięsa zeszklić cebulę i pora, dodać marchewkę i smażyć jeszcze 2
minuty. Warzywa dodać do królika i dusić razem kolejne 15 minut. Śmietankę
zahartować niewielką ilością gorącego sosu, wlać do garnka i dusić jeszcze 5-10
minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką.
Ja wmawiam moim dzieciom, że królik to kurczak bo inaczej nie chciałyby go zjeść. A tak mamy zdrowszą alternatywę, którą uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam królika w śmietanie <3 chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny niedzielny obiad, który jutro przygotuję :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest ten królik. Pieprz ziołowy idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń