poniedziałek, 25 listopada 2019

CZERWONA KAPUSTA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ




Czerwona kapusta na ciepło to wspaniały dodatek do mięs, zwłaszcza kaczki i gęsi. Najbardziej lubimy taką na słodko- kwaśno, z jabłkiem i żurawiną. Zachwyca cudowną, fioletowo-bordową barwą i oryginalnym smakiem. Polecam!

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki i polewamy sokiem z cytryny. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy jabłka i żurawinę, podsmażamy 2 – 3 minuty, aż jabłka zaczną się rozpadać i dodajemy kapustę. Wlewamy ¾ szklanki wody i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, do miękkości kapusty (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec duszenia dodajemy ocet, cukier, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy w ¼ szklanki wody i wlewamy d kapusty. Mieszając zagotowujemy. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam czerwoną kapustę. Żurawina musi jej dawać fajnej kwaskowości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pół czerwonej kapusty z którą nie miałam pojęcia co zrobić. Wyjaśniło się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio żurawina wchodzi mi jak złoto do wszystkiego ;) Kapustka leci do zakładek

    OdpowiedzUsuń