Czerwona kapusta na ciepło to wspaniały dodatek do mięs,
zwłaszcza kaczki i gęsi. Najbardziej lubimy taką na słodko- kwaśno, z jabłkiem
i żurawiną. Zachwyca cudowną, fioletowo-bordową barwą i oryginalnym smakiem. Polecam!
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 duże jabłko
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz i cukier do smaku
Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a obrane
jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki i polewamy sokiem z cytryny. W
głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy jabłka i
żurawinę, podsmażamy 2 – 3 minuty, aż jabłka zaczną się rozpadać i dodajemy
kapustę. Wlewamy ¾ szklanki wody i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, do
miękkości kapusty (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec duszenia
dodajemy ocet, cukier, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Łyżeczkę mąki
ziemniaczanej mieszamy w ¼ szklanki wody i wlewamy d kapusty. Mieszając
zagotowujemy. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs.
Uwielbiam czerwoną kapustę. Żurawina musi jej dawać fajnej kwaskowości :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kapustę :)
OdpowiedzUsuńmam pół czerwonej kapusty z którą nie miałam pojęcia co zrobić. Wyjaśniło się :)
OdpowiedzUsuńOstatnio żurawina wchodzi mi jak złoto do wszystkiego ;) Kapustka leci do zakładek
OdpowiedzUsuń