To jedno z tych ciast, którego smak na długo pozostaje w
pamięci. Słodka beza z migdałami i krem ajerkoniakowy idealnie współgrają z
nieco kwaskowatą i orzeźwiającą porzeczką. Ciasto dobrze się kroi i nieźle
prezentuje, więc wpisuje się w repertuar letnich ciast imprezowych. Bardzo
polecam!
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe
- 400 ml ajerkoniaku lub adwokata
- 6 łyżek cukru
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 1 litr odszypułkowanych czerwonych porzeczek
- 2 garści płatków migdałowych
Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka.
Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto.
Formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na ok.
30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch
prostokątnych blaszek o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm, wyłożonych papierem
do pieczenia. Na każdy spód wysypujemy po 0,5 litra czerwonych porzeczek.
Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną,
lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a na koniec mąkę
ziemniaczaną. Na każdą z blaszek wykładamy po połowie masy, delikatnie rozsmarowując
pianę na porzeczkach. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez ok. 40 minut. Studzimy.
Krem ajerkoniakowy: Budynie mieszamy z ajerkoniakiem
i cukrem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budynie z akerkoniakiem i energicznie
mieszając, aby nie było grudek, gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce
zimnego budyniu. Krem rozsmarowujemy na jednym z ciast. Przykrywamy drugim
ciastem, tak aby beza była od góry. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńKocham porzeczki :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle przepis w 10!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :)
OdpowiedzUsuń