Lato jest kolorowe od pysznych i zdrowych warzyw, na które z
utęsknieniem czekamy całą zimę. To też czas leczo, czyli pożywnego dania
jednogarnkowego, które można zrobić w dużej ilości i odgrzać o dowolnej porze
dnia. Możliwych kombinacji smakowych jest bez liku, a u mnie dziś z cukinią i
fasolką szparagową. Pomijając kiełbaskę otrzymamy wersję wegetariańską. Polecam!
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryka
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml domowego przecieru z pomidorów
- 2 kiełbasy śląskie
- pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- olej
Fasolkę szparagową płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy na
2-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i
cukru, do miękkości, ok. 15 minut. Odcedzamy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą
kostkę. Cukinię razem ze skórką kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i
kroimy w średnią kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i
dusimy aż zrobi się szklista. Dodajemy paprykę i dusimy razem 15 minut.
Dodajemy cukinię, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i
przyprawy do smaku. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając ok. 20
minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy ugotowaną fasolkę, kiełbasę pokrojoną
w półksiężyce i podsmażoną na rumiano oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Leczo ubóstwiam nad życie <3
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad na ten zimny urlop. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńO jeju ale bym zjadła. Matko z 3 lata nie jadłam lecza
OdpowiedzUsuńMożesz przecież sobie zrobić :))
UsuńLeczo jest pycha, z chęcią spróbuję tego przepisu bo nigdy z cukinią nie robiłem ;-)
OdpowiedzUsuń