poniedziałek, 8 lipca 2019

LECZO Z CUKINIĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ




Lato jest kolorowe od pysznych i zdrowych warzyw, na które z utęsknieniem czekamy całą zimę. To też czas leczo, czyli pożywnego dania jednogarnkowego, które można zrobić w dużej ilości i odgrzać o dowolnej porze dnia. Możliwych kombinacji smakowych jest bez liku, a u mnie dziś z cukinią i fasolką szparagową. Pomijając kiełbaskę otrzymamy wersję wegetariańską. Polecam!

  • 1 średnia cukinia
  • 2 czerwone papryka
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml domowego przecieru z pomidorów
  • 2 kiełbasy śląskie
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Fasolkę szparagową płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru, do miękkości, ok. 15 minut. Odcedzamy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Cukinię razem ze skórką kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy aż zrobi się szklista. Dodajemy paprykę i dusimy razem 15 minut. Dodajemy cukinię, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy do smaku. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając ok. 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy ugotowaną fasolkę, kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i podsmażoną na rumiano oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Leczo ubóstwiam nad życie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny obiad na ten zimny urlop. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jeju ale bym zjadła. Matko z 3 lata nie jadłam lecza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz przecież sobie zrobić :))

      Usuń
  4. Leczo jest pycha, z chęcią spróbuję tego przepisu bo nigdy z cukinią nie robiłem ;-)

    OdpowiedzUsuń