czwartek, 4 lipca 2019

CIASTO Z MAKIEM I AGRESTEM




Proste, puszyste ciasto biszkoptowe z makiem i agrestem jest idealną propozycją do upieczenia w środku tygodnia. Mak delikatnie chrupie, a agrest dodaje soczystości i przełamuje słodycz ciasta i lukru. Oczywiście uda się również z zielonym agrestem. Bardzo polecam!
 
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maku
  • 300 g czerwonego agrestu (ok. 2 szklanek)
  • ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier

Agrest oczyszczamy i myjemy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z makiem wsypujemy do masy jajecznej.  Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie posypujemy agrestem (w trakcie pieczenia zatopi się w cieście).
Pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i polewamy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

2 komentarze: