Proste, puszyste ciasto biszkoptowe z makiem i agrestem jest idealną propozycją do upieczenia w środku tygodnia. Mak delikatnie chrupie, a agrest dodaje soczystości i przełamuje słodycz ciasta i lukru. Oczywiście uda się również z zielonym agrestem. Bardzo polecam!
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki maku
- 300 g czerwonego agrestu (ok. 2 szklanek)
- ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier
Agrest oczyszczamy i myjemy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na
sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a
następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z makiem
wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie
mieszamy przy pomocy szpatułki. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36
cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie
posypujemy agrestem (w trakcie pieczenia zatopi się w cieście).
Pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i polewamy
lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Uwielbiam mak :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie: mak i agrest. Chyba nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń