Sok z czerwonych porzeczek, posiada właściwości świeżych
owoców, więc pijąc go wzmacniamy naszą odporność, chroniąc się przed
jesienno-zimowymi infekcjami górnych dróg oddechowych oraz dostarczamy
organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Jednocześnie jest to jeden ze
smaczniejszych soków, które co roku przygotowuję w ilościach niemalże
hurtowych, więc chętnie pijemy go do obiadów lub z kostką lodu dla ochłody. Z
tego przepisu otrzymujemy dość mocno skoncentrowany syrop, który przed podaniem
rozcieńczamy wodą.
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i zalewamy 1 litrem
wody. Stawiamy na ogniu i gotujemy ok.
10 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a
najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie całość przelewamy przez sito, aby pozbyć się
resztek skórek i pestek. Do soku dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z
cytryny i gorący sok rozlewamy do przygotowanych butelek lub słoików.
Natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Chyba moje ulubiony letni owoc to właśnie porzeczka. Kwaśna i cudowna :D
OdpowiedzUsuńIdealny na lato! dobrze schołodzony czyni cuda
OdpowiedzUsuń