Mega chrupiące i pyszne ciasteczka owsiane. Porcja duża,
rodzinna, aby starczyło na jak najdłużej. W szczelnie zamkniętym pojemniku
pozostają kruche przez wiele dni.
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
Płatki owsiane wsypujemy do blendera kielichowego z
miksowaniem pulsacyjnym i miksujemy tylko tyle, aby uzyskać płatki lekko
rozdrobnione, a nie zmielone na pył. Do płatków dodajemy mąkę, proszek do
pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Miękkie
masło miksujemy z cukrem brązowym i waniliowym. Dodajemy jajka i połowę sypkich
produktów, miksujemy i wsypujemy resztę sypkich produktów. Mieszamy do
połączenia się składników. Masa będzie gęsta i lepka. Łyżeczką nabieramy porcje
ciasta i dłońmi maczanymi w wodzie formujemy kulki wielkości małego orzecha
włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w
sporych odstępach, a następnie wierzchem dużej łyżki jak najbardziej je
spłaszczamy. Czym cieńsze, tym bardziej będą chrupiące. Pieczemy14 – 15 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich spody zbrązowieją.