wtorek, 14 marca 2017

TORT SŁODKA PIZZA




Tort z bardzo prostą dekoracją, przypominający pizzę, upiekłam w prezencie urodzinowym dla nastolatka. Z łatwo dostępnych produktów, z musem truskawkowym i pianką karmelową. Do dekoracji wykorzystałam kolorowe żelki i galaretki w cukrze, które po przycięciu wyglądają jak warzywa na prawdziwej pizzy. Niezbyt skomplikowany, oryginalny i co najważniejsze – bardzo smaczny. Polecam, może ktoś się zainspiruje i wykorzysta ten pomysł przy najbliższej okazji…

Biszkopt o średnicy 26 cm:
  • 7 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
Masa truskawkowa:
  • 600 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 250 ml wody
Masa karmelowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 1 łyżka żelatyny
  • ¼ szklanki wody
Krem maślany:
  • 300 g miękkiego masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
Dekoracja:
  • żelki i galaretki cukrowe o różnych kształtach i kolorach
  • wiórki kokosowe

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na trzy blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki.

Masa truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy schłodzoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie tężeć, odlewamy ok. ½ szklanki do dekoracji, a resztę wylewamy na biszkopt w blaszce, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa karmelowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową z puszki. Miksujemy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody, a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej. Masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Krem maślany: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone oraz sok z cytryny i odrobinę żółtego barwnika. Miksujemy. Kremem smarujemy boki oraz górę tortu, formując naokoło lekko uniesiony brzeg, podobnie jak przy prawdziwej pizzy.

Dekoracja: Na górę tortu wylewamy odłożony wcześniej mus truskawkowy (jeśli stężał, należy go lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji), formując dużą plamę o nieregularnych kształtach, przypominającą sos pomidorowy na pizzy. Na musie truskawkowym układamy kolorowe żelki cukrowe i całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz