Tort z bardzo prostą dekoracją, przypominający pizzę,
upiekłam w prezencie urodzinowym dla nastolatka. Z łatwo dostępnych produktów,
z musem truskawkowym i pianką karmelową. Do dekoracji wykorzystałam kolorowe
żelki i galaretki w cukrze, które po przycięciu wyglądają jak warzywa na
prawdziwej pizzy. Niezbyt skomplikowany, oryginalny i co najważniejsze – bardzo
smaczny. Polecam, może ktoś się zainspiruje i wykorzysta ten pomysł przy najbliższej
okazji…
- 7 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 ¼ szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 600 g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 250 ml wody
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 1 łyżka żelatyny
- ¼ szklanki wody
- 300 g miękkiego masła
- 500 g serka mascarpone
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- żółty barwnik spożywczy
- żelki i galaretki cukrowe o różnych kształtach i kolorach
- wiórki kokosowe
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z
kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy
o średnicy 26 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie
smarujemy). Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce,
a następnie wyjmujemy i kroimy na trzy blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy
na dnie blaszki.
Masa truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy
w 250 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus.
Dodajemy schłodzoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy
mus zacznie tężeć, odlewamy ok. ½ szklanki do dekoracji, a resztę wylewamy na
biszkopt w blaszce, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wstawiamy do lodówki
do całkowitego stężenia.
Masa karmelowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek
mascarpone i masę kajmakową z puszki. Miksujemy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną
w ¼ szklanki wrzącej wody, a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej.
Masę wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Ponownie
wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krem maślany: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek
mascarpone oraz sok z cytryny i odrobinę żółtego barwnika. Miksujemy. Kremem
smarujemy boki oraz górę tortu, formując naokoło lekko uniesiony brzeg,
podobnie jak przy prawdziwej pizzy.
Dekoracja: Na górę tortu wylewamy odłożony wcześniej mus
truskawkowy (jeśli stężał, należy go lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji),
formując dużą plamę o nieregularnych kształtach, przypominającą sos pomidorowy
na pizzy. Na musie truskawkowym układamy kolorowe żelki cukrowe i całość posypujemy
wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz