Na poprawę humoru w pochmurny dzień upiekłyśmy z córką pyszne
babeczki w karmelowym kolorze, pięknie pachnące bananami. Robi się je
ekspresowo, a są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.
- 1 ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 120 g masy kajmakowej z puszki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 dojrzały banan
W rondelku podgrzewamy masło, śmietankę, masę kajmakową i
cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy jajko, rozgniecionego widelcem
banana, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do
połączenia składników. Ciastem napełniamy papierowe papilotki do babeczek do ¾
ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu).
Uwielbiam bananowe wypieki :) Banan z karmelem to super opcja!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/