piątek, 10 marca 2017

SAŁATKA BROKUŁOWA Z ŻURAWINĄ




Uwielbiam suszoną żurawinę i jak widać po przepisach, często dodaję ją i do wypieków i do sałatek. Poza walorami smakowymi i zdrowotnymi stanowi zawsze fajny dodatek kolorystyczny. Tym razem występuje w sałatce brokułowej, która jest tak sycąca, że może stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Polecam!

  • 1 brokuł
  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, ewent. przyprawa do kurczaka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie 8 -10 minut na pół-twardo. Studzimy.
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Studzimy.
Żurawinę wsypujemy do małego rondelka, zalewamy sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na półmisek lub do salaterki wykładamy brokuła, mięso i kukurydzę. Żurawinę odsączamy i dodajemy do sałatki, a pozostały sok z pomarańczy mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majonezem i jogurtem. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.

2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń