Kotleciki z piersi kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad.
Zamiast tradycyjnej i najprostszej panierki z bułki tartej usmażyłam je w
cieście z dodatkiem żółtego sera. Są aromatyczne, pyszne oraz bardzo soczyste dzięki marynowaniu w kefirze.
Polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 800g)
- 2 szklanki kefiru
- 50 g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry, przekładamy do
zamykanego pojemnika, zalewamy szklanką kefiru i wstawiamy do lodówki na
minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso płuczemy na
sicie i osuszamy.
Szklankę kefiru miksujemy z serem startym na średnich
oczkach tarki, mąką, jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Plastry
mięsa zanurzamy w gęstym cieście tak, aby były nim całe oblepione i smażymy na
mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik,
aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Prosto i smacznie. Tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń