środa, 8 marca 2017

FILETY Z KURCZAKA W CIEŚCIE SEROWYM




Kotleciki z piersi kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad. Zamiast tradycyjnej i najprostszej panierki z bułki tartej usmażyłam je w cieście z dodatkiem żółtego sera. Są aromatyczne, pyszne oraz  bardzo soczyste dzięki marynowaniu w kefirze. Polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 800g)
  • 2 szklanki kefiru
  • 50 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry, przekładamy do zamykanego pojemnika, zalewamy szklanką kefiru i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso płuczemy na sicie i osuszamy.
Szklankę kefiru miksujemy z serem startym na średnich oczkach tarki, mąką, jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Plastry mięsa zanurzamy w gęstym cieście tak, aby były nim całe oblepione i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

2 komentarze: