czwartek, 31 grudnia 2015

SYLWESTROWA SAŁATKA ZEGAROWA 2




Odliczanie do północy czas zacząć! A to oznacza też wzmożone prace nad przygotowywaniem pysznych, sylwestrowych przekąsek. U nas jak co roku nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej z zegarową dekoracją. Zeszłoroczna TUTAJ. Smacznego Nowego Roku!!!

  • 5 – 6 ziemniaków
  • 3 – 4 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 4 – 5 średnich ogórków kiszonych
  • 1 por
  • 6 jajek
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 – 6 łyżek majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Gotujemy na parze do miękkości. Studzimy. Z marchewek wycinamy wąskie paseczki na cyferki oraz dwie strzałki oraz krążek do dekoracji, odkładamy.  Pozostałą marchewkę oraz ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde jajko delikatnie przecinamy na pół i wyciągamy żółtka, które kroimy w kosteczkę. Połówki białek odkładamy do dekoracji.
Ogórki kroimy w kostkę, a białą część pora w cienkie paseczki. Groszek i kukurydzę odsączamy. Połowę kukurydzy oraz kilka ziarenek groszku odkładamy do dekoracji.
W misce łączymy wszystkie warzywa z żółtkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z 3 – 4 łyżkami majonezu.
Sałatkę wkładamy do salaterki. Wierzch wyrównujemy i smarujemy 2 łyżkami majonezu. Naokoło układamy 12 połówek z białek, a na nich tworzymy cyfry rzymskie z pasków marchewki. Na środku układamy krążek marchewki oraz wskazówki wskazujące dochodzącą północ. Dodatkowo dekorujemy sałatkę odłożonym groszkiem i kukurydzą oraz listkami natki pietruszki.

środa, 23 grudnia 2015

TORT PIERNIKOWO-SEROWY




Tort piernikowo-serowy prosto na bożonarodzeniowy stół! Pyszny, aromatyczny i w białej, świątecznej dekoracji. Wesołych Świąt!

Biszkopt:         
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • biała masa cukrowa lub marcepanowa

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Wciąż ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 35 – 40 min. Studzimy.

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy. Twaróg miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem. Dodajemy płynną żelatynę. Miksujemy.

Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy sok z cytryny (w opcji dla dorosłych część wody można zastąpić alkoholem).

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnku z grubym dnem i mieszając, rozpuszczamy a następnie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.

Wykonanie: Boki zimnego biszkoptu oddzielamy od blaszki nożykiem. Ciasto wyjmujemy i kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat biszkoptu ponownie układamy na dnie blaszki, nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy połowę masy serowej. Delikatnie wykładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go porcją ponczu, smarujemy pozostałym dżemem oraz resztą masy serowej. Wykładamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy go i wkładamy tort do lodówki, do stężenia masy serowej. Po tym czasie tort wyjmujemy z blaszki i smarujemy przestudzoną, ale nadal płynną polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie tort dekorujemy białą masą cukrową lub marcepanową.

wtorek, 22 grudnia 2015

POZNAŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA




Prosta i szybka sałatka ze śledziem. Polecam!

  • 5 filetów ze śledzia w oleju
  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 5 jajek na twardo
  • 2 – 3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sałatki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę oraz majonez. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem. Mieszamy i wkładamy na 2 – 3 godziny do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Źródło: Książka „Kuchenne rewolucje – Przepisy Magdy Gessler”.

KRUCHO-DROŻDŻOWE CHOINKI Z CYNAMONEM




Z tego samego ciasta, z którego upiekłam świąteczne rogaliki z makiem powycinałyśmy z córką małe choineczki. Oprószone grubym cukrem i cynamonem nie tylko fajnie wyglądają, ale też świetnie smakują. Polecam!

Składniki na ok. 100 ciasteczek:
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 białko do smarowania
  • gruby cukier dekoracyjny
  • cynamon

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką śmietany w temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, żółtko oraz resztę cukru i śmietany. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy, dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wycinamy choinki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Na każdej choince robimy kilka poprzecznych nacięć radełkiem, smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 7 - 8 minut, do momentu aż ciasteczka lekko się zezłocą. 

poniedziałek, 21 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE ROGALIKI Z MAKIEM




Nie wszystkie dzieci lubią tradycyjnego makowca, za to chętnie sięgają po rogaliki. Na bożonarodzeniowy stół proponuję więc ich odświętna wersję właśnie z makiem. Masę makową można przygotować własnoręcznie, tak jak do ulubionego makowca, lub wykorzystać gotową z puszki. Rogaliki są pyszne, krucho-drożdżowe, a udekorowane skórką pomarańczy będą się pięknie prezentowały. Gorąco polecam!

Składniki na 36 rogalików:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 60 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • ok. 2 szklanek masy makowej z bakaliami
  • 2 białka do smarowania
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kandyzowana skórka pomarańczy
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką śmietany w temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka oraz resztę cukru i śmietany. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i nożem dzielimy na 6 mniej więcej równych porcji. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę i cienko rozwałkowujemy na grubość ok. 2 – 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 6 trójkątów i na każdy z nich wykładamy sporą łyżeczkę masy makowej (okrąg można też podzielić na 8 trójkątów, otrzymamy wtedy większą ilość mniejszych rogalików). Zaczynając od boku z makiem, delikatnie dociskając krawędzie, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 15 - 18 minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią.
Zimne rogaliki smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Dekorujemy skórką pomarańczy.


Ps. Z tego samego ciasta można upiec słodkie choineczki z cynamonem.