Przepyszna zapiekanka z makaronem, pieczarkami, kurczakiem i
kalafiorem. Pachnąca koperkiem. Jednym słowem same smakołyki;) Gorąco polecam!
- 300 g makaronu (np. świderki, rurki)
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 kalafior
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- masło
- olej
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g żółtego sera
- 2 żółtka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dante w osolonej wodzie. Odcedzamy i
przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Pieczarki kroimy w
plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na makaron.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, pod
koniec smażenia przyprawiając solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do
kurczaka. Wykładamy na pieczarki z cebulą.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na pół-twardo w
wodzie z dodatkiem soli i cukru (ok. 10 – 15 min). Wyjmujemy z wody i układamy
na mięsie.
Sos: Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce,
żółtkami i koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki
muszkatołowej. Sosem polewamy zapiekankę.
Zapiekamy przez 20
min. w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
Hej! Nie wiem czy widziałaś, ale strona kreatywneprzepisy.pl kradnie Twoje zdjęcia wraz z przepisami. Warto zainterweniować, bo są przy tym niesamowicie aroganccy i pewni siebie, zupełnie nie szanując prawd autorskich.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sylwia
Dzięki za info, zobaczę co da się zrobić. Choć na plus trzeba im przyznać, że przynajmniej podają źródło przepisu;) Pozdrawiam!
UsuńPodoba mi się ten przepis. Dzisiaj go wypróbuje...
OdpowiedzUsuńA śmietana 18%może być
OdpowiedzUsuńŚmietanka 30% jest słodka, a 18% zwykle kwaśna. Myślę, że zamienić można, tylko smak będzie trochę inny.
Usuń