Łatwe i szybkie ciasto biszkoptowe, mocno cytrynowe, z
dodatkiem jagód. Mięciutkie i puszyste, z cytrynowym lukrem, choć jeśli ktoś
woli, można je posypać również samym cukrem pudrem. Polecam!
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka jagód (kamczackie lub leśne)
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a następnie olej
i skórkę z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie
łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy
papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równomiernie posypujemy jagodami i
pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 30
min. Studzimy.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, do uzyskania gładkiej, lśniącej i dość gęstej masy. Lukrem polewamy ciasto.
A właśnie mam nadmiar jagód. Idealne na szybkie ciasto w ciągu tygodnia ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się;)
Usuń