czwartek, 3 lipca 2014

PROSTE CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI




Łatwe i szybkie ciasto biszkoptowe, mocno cytrynowe, z dodatkiem jagód. Mięciutkie i puszyste, z cytrynowym lukrem, choć jeśli ktoś woli, można je posypać również samym cukrem pudrem. Polecam!

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka jagód (kamczackie lub leśne)
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a następnie olej i skórkę z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równomiernie posypujemy jagodami i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 30 min. Studzimy.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, do uzyskania gładkiej, lśniącej i dość gęstej masy. Lukrem polewamy ciasto.

2 komentarze: