wtorek, 15 lipca 2014

SIEKANE KOTLETY Z WĄTRÓBKI




Te kotleciki to nietypowa forma podania wątróbki drobiowej. Okazuje się, że w tej postaci smakuje nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają. Dla mnie to spory sukces, bo córka po zjedzeniu pierwszego kotlecika powiedziała, że może jednak polubi wątróbkę;). Jest z nimi trochę pracy przy oczyszczaniu (mniej w przypadku wątróbki indyczej), siekaniu i smażeniu, bo masa lubi się na patelni rozsypywać, ale naprawdę warto spróbować. Smak jest rewelacyjny! Podałam je na obiad z ziemniakami i surówką, ale na zimno również nam smakowały. Polecam!

  • 500-600 g wątróbki drobiowej
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
  • 2 – 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Bułki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
Wątróbki oczyszczamy z błonek i bardzo drobno siekamy. Dodajemy bułki odciśnięte z mleka, podsmażoną cebulę, jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki, ser starty na tarce i mąkę. Przyprawiamy do smaku Vegetą oraz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje masy wątróbkowej, formując niewielkie, płaskie kotlety. Smażymy na złoto-brązowo, delikatnie obracając z obu stron. Jeśli masa będzie się za bardzo rozsypywała na patelni, utrudniając obracanie, do pozostałej części można dodać jeszcze 1 łyżkę mąki. Kotlety odsączamy na bibule. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz