Zapraszam na smaczną i oryginalną sałatkę z fasolki
szparagowej i marynowanych pieczarek. W okresie letnim sprawdzi się świetnie na
wszelkiego typu przyjęciach oraz ogrodowych spotkaniach grillowych.
Przygotowuję ją już od kilku lat i zawsze cieszy się dużym uznaniem. Polecam!
- 500 g żółtej fasolki szparagowej
- 300 g marynowanych pieczarek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Z fasolki obcinamy końcówki i kroimy na 3 – 4 centymetrowe
kawałki. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzamy i
studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek oraz
pieczarki odsączone i pokrojone w plasterki. Całość mieszamy z majonezem i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: gazetka „Przyślij przepis” z 2008 r.
Do majonezu dodałbym jeszcze łyżkę musztardy.
OdpowiedzUsuń