Lekkie, wilgotne, czereśniowe – rewelacyjne muffinki na
lato!
- 400 g czereśni
- 1 ½ szklanki maki + 1 łyżka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z cukrem i
proszkiem do pieczenia, a w drugim jogurt z olejem i roztrzepanymi jajkami. Czereśnie
pestkujemy i mieszamy z łyżką mąki. Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i
mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy czereśnie i
ponownie delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem
prawie do pełnej wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
przez 20-25 min. (lub w 1900C bez termoobiegu)
Studzimy na kratce.
Muffinki z owocami letnimi to idealny dodatek do porannej kawy :D
OdpowiedzUsuńWitam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńMuffinki- zawsze spoko:) A do tego czereśnie , które wcinam na kilogramy:)) Muszą być smaczne!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie piekę z mala modyfikacją
OdpowiedzUsuń