Smaczne, nietypowe kotleciki z piersi kurczaka z żółtym
serem. Lekko czosnkowe, z dużą ilością szczypiorku lub pietruszki jeśli
lubicie. Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie, soczyste i aromatyczne.
Polecam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- przyprawa do kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
- 150 g żółtego sera startego na tarce
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy
ulubioną przyprawą do kurczaka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i
jogurt naturalny. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej, szczypiorek i
żółty ser. Mieszamy. Z masy formujemy niewielkie, płaskie kotleciki.
Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiano z
obu stron.
Pyszny pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne i proste. Takiego czegos wlasnie szukalem :)
OdpowiedzUsuń