poniedziałek, 2 czerwca 2014

NAJPROSTSZY TORCIK GALARETKOWY DLA DZIECI




Torciki z galaretek przygotowuję bardzo często, bo uwielbiają je i dzieci i dorośli. Można je robić na wiele sposobów, zabielając co drugą warstwę galaretki przez dodanie serka homogenizowanego, mleka skondensowanego lub jak w tym najprostszym przypadku – zwykłego mleka. Efekt za każdym razem będzie miły dla oka, a smak niewiele się zmieni. Jeśli starczy nam czasu i cierpliwości, można zrobić 6 czy nawet 8 warstw torciku. Używamy zupełnie dowolnych smaków galaretek, zwracając uwagę jedynie na kontrast kolorystyczny. Aby galaretki szybciej stężały, można do każdej użyć odrobinę mniej wody niż w przepisie. Powodzenia!

  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki zielone (lub żółte, pomarańczowe, itp.)
  • 2 szklanki mleka

Pierwszą czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, studzimy i wylewamy na dno naczynia o pojemności ok. 2 litrów. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Drugą czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Wlewamy 1 szklankę zimnego mleka, mieszamy i wylewamy na czerwoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pierwszą zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, studzimy i wylewamy na czerwoną piankę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Drugą zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Wlewamy 1 szklankę zimnego mleka, mieszamy i wylewamy na zieloną galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed wyjęciem torciku na talerz zanurzamy naczynie z nim na 1-2 sekundy w gorącej wodzie (nie dłużej!).

4 komentarze:

  1. Ja również serwuję ten deser dosyć często, bo każdy z domowników po prostu go uwielbia! :) Najbardziej smakuje nam na skondensowanym, niesłodzonym mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie! Moje dzieci beda zachwycone gdy przyjda ze szkoly, a ja podam im takie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super torcik!!!!

    OdpowiedzUsuń