Pierogi ruskie z boczkiem – pracochłonne, ale jakże pyszne i
za każdym razem witane z radością przez domowników. Warto przygotować ich
większy zapas, gdyż łatwo można je zamrozić lub podać podsmażane następnego
dnia. Latem dodaję do farszu również pęczek posiekanego koperku, są wtedy
jeszcze smaczniejsze. Polecam!
Składniki na około
80 pierogów:
- 600 g mąki
- 1 szklanka gorącego mleka
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- 500 g półtłustego twarogu
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- olej
Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek
przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i razem z pokrojoną cebulą
podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem. Dodajemy
połowę podsmażonej cebulki z boczkiem i przyprawy do smaku. Mieszamy.
Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy pozostałe
składniki i wyrabiamy gładkie i w miarę miękkie ciasto. Dzielimy je na 3-4
części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki przy pomocy szklanki,
nakładamy farsz i starannie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi wkładamy partiami
do wrzącej, osolonej wody z 2 łyżkami oleju i gotujemy około 2-3 minuty od
wypłynięcia. Podajemy okraszone pozostałą cebulką z boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz