Naleśniki na maślance są bardzo podobne do tradycyjnych,
lecz nieco innego smaku i odrobinę grubsze. Warto wypróbować dla odmiany,
jeśli w lodówce macie maślankę. Nam
bardzo smakowały.
Składniki na ok. 20
sztuk:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 1 szklanka wody
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju + do smarowania patelni
Mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli, olej i maślankę miksujemy na
gładkie ciasto. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej
przy pomocy pędzelka i wylewamy niewielką ilość ciasta rozprowadzając je
równomiernie po patelni. Smażymy na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia z
każdej ze stron i zsuwamy na talerz.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: dżemem, musem ze świeżych
owoców, twarogiem lub z bitą śmietaną.
Naleśników na maślance jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę spróbować, wyglądają super :)
OdpowiedzUsuń