Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Nieskomplikowane i
proste w wykonaniu. Nie zrażajcie się długą listą składników – to w większości
zioła i przyprawy;) Chłopski garnek to jedno z ulubionych dań mojego męża.
Idealnie rozgrzewa i pożywia po ciężkim dniu pracy, a dodatkowo łatwo je podgrzać
o dowolnej porze. Polecam!
- 1 kg ziemniaków
- 3 kiełbasy śląskie (300-400g)
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju
Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w średnią
kostkę, marchewkę w talarki, cebulę i kapustę w dużą kostkę, boczek
również w kostkę a kiełbasę w półksiężyce.
Kiełbasę, boczek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy pozostałe warzywa i wszystko
zalewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym
ogniu pod przykryciem ok. 20 – 25 min, do miękkości warzyw lub 8 minut pod
pokrywą szybkowarową na poziomie soft.
Bardzo fajne danie :) Lubię takie jednogarnkowe!
OdpowiedzUsuń