Szybkie i proste danie z indyka w pysznym sosie
pieczarkowo-porowym z mascarpone. Idealne do ryżu lub makaronu w formie
obiadowej lub na szybko z pieczywem. Polecam!
- 500 g piersi z indyka
- 1 duża cebula
- biała część dużego pora (ok. 150 g)
- 200 g pieczarek
- 250 g serka mascarpone
- sól, pieprz
- ewent. przyprawa do drobiu
- olej
- natka pietruszki
Mięso kroimy w kostkę lub w paski, oprószamy solą i pieprzem
lub ulubioną przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
i obsmażmy mięso z wszystkich stron do lekkiego zrumienia. Przekładamy je do
garnka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora
w cienkie paski a pieczarki w plasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy
cebulę i pora, i podsmażamy do momentu kiedy cebula zrobi się szklista i
złocista. Warzywa przekładamy do garnka z indykiem, a na patelni w następnej
kolejności lekko podsmażamy pieczarki i również dodajemy je do garnka. Całość
mieszamy, w razie potrzeby dolewamy wody tyle, aby była odpowiednia ilość sosu
i gotujemy wszystko razem przez kilka minut do miękkości mięsa. Odrobinę gorącego
sosu wlewamy do serka mascarpone, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i serwujemy.
Bardzo smaczne danie dzękuje autorce.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłość ;)
UsuńBardzo, bardzo smakowite danie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPyszne danie, robilam je juz kilka razy. Nie wiem dlaczego ale ostatnie 2 razy zwazylo mi sie mascarpone :( Jakis pomysl dlaczego tak sie stalo?
OdpowiedzUsuńMascarpone, tak jak i śmietana, lubi się ważyć po dodaniu do gorącego sosu lub zupy. Oczywiście pomaga hartowanie porcją gorącego sosu przed dodaniem do garnka, ale nie zawsze. Niestety często mam ten sam problem...
Usuń