Córka zapytała, czy możemy upiec czekoladowe ciasteczka,
takie żeby mogła przy nich pomagać i żeby były szybko gotowe. Przejrzałam kilka
przepisów i z racji tego, że obie lubimy cynamon wybrałam właśnie te
czekoladowe kulki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a formowanie
i obtaczanie to fajna zabawa dla dzieci. W piekarniku uroczo popękały i po
przyspieszonym studzeniu na tarasie już po 45 minutach mogłyśmy się nimi
delektować. Smakują pysznie, są kruchutkie i lekko chrupiące dzięki posypce. Zdecydowanie
do częstego powtarzania, kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie co nieco.
Polecam!
- 225 g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewent. odrobina aromatu waniliowego)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Mąkę, kakao, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól
mieszamy i odstawiamy. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem na lekki,
jasny krem, a następnie dodajemy jajko i wanilię, mieszamy. Dodajemy sypkie
składniki i mieszamy do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Palcami
odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha
włoskiego.
Do niewielkiej miseczki wsypujemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę
cynamonu, mieszamy i w tak przygotowanej posypce obtaczamy przygotowane kulki.
Wykładamy je na dużą blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C
przez 15 minut.
Źródło: „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson – przepis na
Snickerdoodles w opcji czekoladowej.
śliczne :) jak to się dzieje, że po pieczeniu nadal zachowują kształt?
OdpowiedzUsuńMasa jest dość zwarta i nie rozpływa się w piekarniku. Ciasteczka ulegają jedynie samoistnie lekkiemu spłaszczenia.
UsuńŁadniutkie ;))
OdpowiedzUsuńMałgosiu pyszne!! Wczoraj przygotowywaliśmy wspólnie z Maciusiem i zabawy było przy tym co niemiara.A smak...rewelacja...na stałe wchodzi do naszego menu :-) Uściski i gratuluję wspaniałego bloga AniaD.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Serdecznie Was pozdrawiamy i zapraszamy do dalszych wspólnych wypieków;)
Usuń